İzmir, doğduğum şehrim. Halen yaşadığım ve umarım ömrümün sonuna kadar da yaşayacağım şehrim. Ben burada doğmayı seçmedim ama bu seçimden dolayı çok mutluyum. İyi ki İzmir'de doğdum, bu bir şans ve ayrıcalık. Türkiye'mizin her ili ayrı bir özelliğe ve güzelliğe sahiptir. Orada yaşayanlar da eminim bulundukları şehrin Türkiye'nin en güzel ili olduğunu söyleceklerdir. Olabilir de; güzellik görecelidir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ama yine de İzmir hep ayrı bir paragrafta anılmıştır.
 |
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK |
İzmir'de insanlar sıcak kanlıdır. sevgi ve saygı her zaman çok önemlidir. Özgürlüğümüze çok düşkünüzdür, bu konuda asla taviz vermeyiz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü çok severiz. O'nun eserlerine, fikirlerine ve hedeflerine sıkı sıkıya bağlıyızdır. Öyle ki; söz konusu Atamız olunca akan sular durur. Burada doğan her çocuk anne, baba ve kardeş sevgisinin yanında Atatürk sevgisini de öğrenir. Daha okula başlamamış minicik bir kardeşimiz bile Atamızı da bilir, bayrağımızı bilir. Belki de bizim İzmirliler olarak farklılığımızın en temel sebebi de budur. Okullarda sabah ve öğlen okula girmeden önce okunan "Andımız" için öğrenciler birbirleri ile yarış ederler. Hatta okul öncesi çocuklarımız bile bu yarışa dahil olurlar. Zorla değil, severek ve isteyerek. O andı okuyan çocuğumuz gurur duyar bunu yaptığı için. İşte böyledir İzmirli, öncelikleri farklıdır. Paylaşmayı severiz, dostluklara önem veririz.
 |
Pasaport'ta Akşam Sefası. |
Kendimize has lezzetlerimiz vardır. En meşhuru da "Boyoz" dur. Özellikle de Pazar sabahlarının klasik ailecek kahvaltı geleneğinin temel taşıdır. Yanında da yumurta nefis olur.
 |
Muhteşem Üçlü: Boyoz, Yumurta ve Çay |
Cümle alemin "Simit" diye bildiği İzmir'de "Gevrek" oluverir. Kordon boyunda gezerken iyi bir atıştırmalık seçeneğidir Gevrek ve yanında kimi zaman ayran kimi zaman da çay.
 |
Gevrek ve Kumru |
Bir de "Kumru"muz vardır, çoğu insanın kuş sandığı lezzetli bir yiyecek türüdür.
 |
Karışık Kumru ve Yanında Turşu |
Tabi en meşhur yiyeceklerimizin başında "İzmir Lokması" gelir.
 |
İzmir Lokması |
Damak zevkimiz iyidir. Kaliteli ve güzel olan her şeyi severiz. Midye dolma, söğüş, çorba çeşitleri ve de kokoreç. Saymakla bitmez yemeye doyulmaz tatlarımızdır.
 |
Söğüş |
 |
Midye Dolma |
 |
Kokoreç |
Güzelliklerimiz tarihi ve turistik yerlerimiz saymakla bitmez. Kordon, İzmir Fuarı, Agora, Kadife Kale, Efes, Şirince ve daha pek çokları. Onları da bir başka yazımda anlatırım. Uzun lafın kısası İzmir anlatılmaz, yaşanır.
M. Turgay YÖŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder